Nadácia Ekopolis vyhlásila 8. ročník ankety Strom roka 2010

30.04.2010 08:14

 

Nadácia Ekopolis vyhlásila 8. ročník ankety Strom roka 2010

 

Stromy majú svoje nenahraditeľné miesto v živote človeka. Zaslúžia si nielen našu pozornosť, ale aj starostlivosť a ochranu.  Aj preto je cieľom ankety Strom roka, ktorej ôsmy ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis,  upozorniť na staré, vzácne  či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Partnerom ankety je Vydavateľstvo Dajama, kníhkupectvá Artforum a ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť).       
 
Svoj obľúbený strom  do ankety môžu prihlásiť jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie. Stačí do 31. mája 2010 poslať vyplnený formulár a fotografie stromu poštou alebo e-mailom na adresu Nadácie Ekopolis (Komenského 21, Banská Bystrica 974 01)  alebo na hronec@ekopolis.sk
  
„Stromy nás sprevádzajú celým našim životom,  či si to uvedomujeme alebo nie. Často ich vyhľadávame kvôli oddychu či samote. Neraz sa k nim viažu naše spomienky, nielen z detstva. Je nesporné, že výnimočné stromy si zaslúžia našu pozornosť  a starostlivosť. Ak má niekto motiváciu pre svoj obľúbený strom aj niečo urobiť, alebo ho aspoň predstaviť iným, má teraz dobrú príležitosť," povedal Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.


Komisia následne vyberie z prihlásených stromov 12  finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2010. Fotografie a príbehy stromov - finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis (www.ekopolis.sk). Hlasovať bude môcť každý,  prostredníctvom SMS správy, korešpondenčného lístka, pohľadnice alebo priamo na internete.


Koncom októbra bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2010.



Víťazný strom dostane odmenu v podobe odborného dendrologického posudku od ISA Slovensko. Traja nominujúci budú odmenení hodnotnými knižnými darmi od Vydavateľstva Dajama, traja hlasujúci zase knižnými poukážkami v hodnote 50 eur od kníhkupectva Artforum.   



Víťazom celoslovenskej ankety Strom roka minulý rok sa stal topoľ čierny z Bratislavy - Petržalky, ktorý rastie na dvore Ekonomickej univerzity. Na 2. mieste sa umiestnil brest horský z Liptovských Revúc a tretia skončila lipa veľkolistá z Myjavy.



Ďalšie informácie o ankete Strom roka 2010

Nominačný hárok